LATEI biedt Het Seminarie maatschappelijk hulp aan

Geplaatst op: 21 december 2018

Projectontwikkelaar LATEI gaat op divers terrein maatschappelijk hulp bieden aan Zorgresidentie Het Seminarie aan de Muurhuizen. De bewoners ontvingen deze week, aan de vooravond van Kerstmis, als geschenk een aantal laptops.

 

 

 

 

 

Emil Scheerder en Jan Willem Aalderink van Het Seminarie en directeur Ard de Jong van LATEI tekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst. LATEI gaat verschillende activiteiten ondernemen samen met Het Seminarie. Komend jaar helpt LATEI onder andere met de aanleg van een jeu de boulesbaan en een kippenhok in de Seminarie-tuin. Daarnaast bieden medewerkers van LATEI hulp bij uitjes met de bewoners, zoals al gedaan is afgelopen november bij een uitje naar de Kerstmarkt.

Met deze vriendschap wil LATEI zich volgens De Jong nog nadrukkelijker maatschappelijk inzetten. De samenwerking is tot stand gebracht door de organisatie Matchpoint, die bedrijven in Amersfoort betrekt bij maatschappelijk ondernemen in Amersfoort.

De Jong zegt een ‘stevig verlanglijstje’ van Het Seminarie te hebben ontvangen. ,,We geven allereerst deze laptops, waarmee de bewoners èn verzorgers in dit digitale tijdperk aan de slag kunnen.’’ Bewoners en medewerkers kunnen bij het gebruik van de laptops voor online hulp op afstand een beroep doen op het Amersfoortse bedrijf PC Spoed Service. Meerdere oudere bewoners zien al volop mogelijkheden om tegen de computer te schaken of te skypen met familie in het buitenland.
LATEI en haar medewerkers, gaan daarnaast ondersteuning bieden bij klussen in het monumentale complex aan de Muurhuizen. ,,Dat kunnen klussen zijn zoals het aanbrengen van trapleuningen of de aanleg van een jeu de boulesbaan en het kippenhok die op de verlanglijst staan. Ook stellen wij onze kennis op het gebied van huisvesting beschikbaar.’’

De dagelijkse verzorging van de bijna dertig bewoners van Het Seminarie is deels in handen van een groep vluchtelingen, uit onder meer Syrië, Eritrea en Uganda. Zij worden in het middeleeuwse gasthuis opgeleid tot ouderenverzorger, kok, keukenhulp of gastvrouw of –heer.

Om ze beter te kunnen begeleiden wordt de Seminarie Academie opgericht. ,,Het plan daarvoor ligt klaar,’’ vertelt mede-initiatiefnemer Emil Scheerder. ,,Onze medewerkers worden straks getraind door horeca- en hospitalty-toppers die hen allerlei vaardigheden en de fijne kneepjes van het vak gaan bijbrengen. Daarnaast krijgen de vluchtelingen aanvullend taalonderwijs en worden onderricht in onze cultuur en gebruiken. “

De trainees in het zorgteam kunnen straks meteen gebruik maken van de geschonken laptops voor online onderwijsondersteuning, om cursussen te volgen, verwacht LATEI-directeur De Jong.

Het Seminarie wil buurtbewoners in de binnenstad ook nauwer betrekken bij de activiteiten. Zo kunnen iedere donderdagavond senioren uit de binnenstad een hapje mee-eten aan de buurttafel. En iedere vierde zondag van de maand kunnen geïnteresseerden onder het genot van thee met huisbereide lekkernijen, kennismaken met de bewoners en luisteren naar een muzikaal optreden.