Kop van het Gildenkwartier opent haar deuren tijdens de Dag van de Architectuur

Geplaatst op: 19 mei 2016

Op zaterdag 18 juni 2016 viert Nederland de Dag van de Architectuur. Tijdens deze landelijke dag zet FASadE de schijnwerpers op de stad onder het motto De Stand van de Stad. Na enige jaren van crisis, stilstand en ‘tuinieren’, zien we in Amersfoort weer voorzichtige ontwikkelingen. Tijdens de Dag van de Architectuur kan het publiek op verschillende plekken kijken hoe de stad er voor staat en wordt toelichting gegeven op de achtergronden van de projecten.

LATEI stelt deze dag van 10:00 uur tot 12:00 uur de bouwplaats van het nieuwbouwproject Kop van het Gildenkwartier open voor publiek. De architect Wouter van Riet Paap (De Ontwerpdivisie) neemt u mee naar binnen en leidt u uitgebreid rond. Komt u ook?

Kop van het Gildenkwartier
Het project Kop van het Gildenkwartier is een ontwikkeling van LATEI en omvat een appartementengebouw van 75 huurwoningen voor de Alliantie, 14 grondgebonden koopwoningen en de restauratie van het voormalig benzinestationnetje tot bedrijfsruimte. Sinds mei zijn de bedrijfsruimten al in bedrijf door IJssalon Vitelli en het Havenbedrijf.

Klik hier voor meer informatie over Kop van het Gildenkwartier
Klik hier voor meer informatie over de dag van de Architectuur

 

Kop van het Gildenkwartier Kop van het Gildenkwartier Kop van het Gildenkwartier

 

 

 

 

 

Architectbureau De Ontwerpdivisie over de Kop van het Gildenkwartier 
Het Gildenkwartier is een bijzondere plek. Het is het laatste stukje Eemkade dat ontwikkeld wordt, zodat er straks een mooie levendige route vanaf de Koppelpoort is ontstaan. Dit gebouw vormt hiervan de Kop. De Kop van het Gildenkwartier. Het gebouw is ontworpen bij Sluijmer en van Leeuwen, uitvoerend architect is De Ontwerpdivisie uit Utrecht.

Bij een project van deze omvang is er altijd het gevaar de menselijke maat uit het oog te verliezen en met een massaal gebouw  te eindigen. Dit hebben we weten te voorkomen door de gevel aan de Eem te vertanden: Hierdoor ontstaan meer individuele rijtjes waarbij iedere woning zich ook nog eens richt op de binnenstad. Door de balkons alternerend een hekwerk of een borstwering te geven worden steeds twee verdiepingen aan elkaar gekoppeld. De bovenste laag ligt iets terug en is anders gematerialiseerd, alles om het gebouw een overzichtelijk schaalniveau te geven.

Aan de kant van Jericho en Jeruzalem staan de eengezinswoningen, welke door de vertanding van het dak, de verschillende bakstenen en de duidelijke dilatatievoegen ook afzonderlijk herkenbaar worden. Zo is een groot gebouw opgedeeld in allemaal deelontwerpen, waarbij individualiteit hand in hand gaat met de eenheid die het gebouw ook uitstraalt”.

Wouter van Riet Paap, uitvoerend architect bij De Ontwerpdivisie.

www.ontwerpdivisie.nl