Eigenwijkse buren gevonden, de consument aan het woord

Het eerste project voor LATEI welke echt samen met de consument vormgegeven is, is Eigenwijk in Veenendaal-oost. Op 3 locaties in deelgebied De Straten had LATEI de mogelijkheid om verschillende woningtypen voor verschillende doelgroepen te ontwikkelen. Twee van de kopers die vanaf het eerste moment betrokken waren bij deze ontwikkeling zijn Ariën Roelofsen en Robbert van Rijswijk. In gesprek met Antoni Poot van LATEI vertellen ze over hun ervaringen in het proces.

Eerste indruk

Enthousiast gemaakt door Vastgoed Concept na een uitloting op een ander project, heeft Ariën Roelofsen ook Robbert van Rijswijk aangemoedigd om mee te gaan doen aan het traject van Eigenwijk. Ze wilde beide graag in deelgebied de Straten wonen en het meedenken in het ontwikkeltraject leek hen wel wat. De mannen Gezochtgingen samen op pad naar de eerste workshop. Een bijzondere ervaring aldus Robbert: “Er zaten meerdere doelgroepen bij elkaar waardoor, als je het hebt over woonwensen, er wel eens andere gedachten zijn. De senioren doelgroep zocht bijvoorbeeld rust en wij hebben beide (kleine) kinderen die toch echt wel wat geluid produceren.” “De keuze voor de verschillende doelgroepen heeft onder andere te maken met dat we graag verschillende doelgroepen bedienen”: legt Antoni Poot uit. In de eerste workshop werd naast kijken naar de woonwensen ook ingegaan op de gewenste uitstraling van de woningen. De eerste workshop was volgens Ariën en Robbert hoopgevend en ze waren de volgende bijeenkomst  dan ook weer van de partij.


Zelf je huis ontwerpen

IMG_6845Er werd snel geschakeld, de tweede workshop stond alweer gauw op de planning. Buurman en buurman, zoals ze inmiddels werden genoemd, hadden een grote inbreng bij deze workshop. Een ieder kreeg  de schetsontwerpen die zijn ontstaan na de eerste workshop uitgedeeld. Door middel van plaatjes plakken en teksten kon je in deze 2e workshop aangeven wat je mooi vond en wat niet. Mooie kunstwerken ontstonden er. Het tweede deel van de workshop bestond uit het bedenken van de inrichting van het huis. Goede ideeën werden per woningtype uitgewisseld. “Op het moment dat de architect hier aan tafel kwam en naar onze beelden en ideeën keek, onze vragen meenam en begon te schetsen had ik het idee dat we ons eigen huis aan het ontwerpen waren.” Zegt Ariën. Robbert valt hem bij: “Onze ideeën voor een uitbouw, de garage omvormen tot kantoor of speelruimte later terug zien op de optielijst is wel echt gaaf”


Kosten

Waar de heren ook blij verrast over waren was de uiteindelijke prijs die voor hun woning op de prijslijst kwam. LATEI had in het voortraject bandbreedte gegeven voor elk woningtype en kwam uiteindelijk aan de onderkant van deze bandbreedte uit voor de woningkeuze van Ariën en Robbert. Of ze het weer zouden doen komt een duidelijk antwoord, nee en wel omdat ze maar 1 keer hun droomhuis bouwen. Wellicht hadden ze samen een kavel kunnen kopen en zelf een huis hierop kunnen ontwikkelen. Antoni attendeert hen er op dat alle  bijkomende zorgen en extra tijdbesteding hun bespaard is gebleven door in een projectmatig ontwikkeling  hun huis te kopen. Daar zijn ze zich ter degen van bewust. Tijd is schaars voor de heren.

DOEK_Eigenwijk_?Toekomstige projecten
Natuurlijk is er nog wel iets wat LATEI zou kunnen verbeteren in het proces. Het is tenslotte het eerste Eigenwijk project waarbij middels workshops ontwikkeld wordt samen met de klant. Volgens de heren verdient de nazorg vanuit LATEI nog iets meer aandacht. Alles was tot in de puntjes verzorgd tot de overdracht naar de aannemer maar dan is het wel fijn om ook nog de vinger aan de pols te houden. De kopers zijn  inmiddels gewend om op een bepaalde manier ‘samen te werken’ met LATEI en dat is voor de aannemer ook nieuw. In dit laatste  traject zou het  beter zijn als er meer gezamenlijk opgetrokken zou worden. “Dat nemen we zeker mee en gaan we ook meteen wat mee doen” zegt Antoni.

 

Ariën en Robbert sluiten af met de woorden: “Wij hebben het gevoel dat we echt veel inbreng hebben gehad en gehoord zijn in dit project, we zijn blij dat we hebben meegedaan”. Beide heren kijken uit na de oplevering van hun huis.