Amsterdam – Meander I en II

Meander is uniek door haar markante vorm. Het gebouw slingert langs het water van de Kostverlorenvaart. Door deze bijzondere meanderende opzet was het mogelijk om in een zeer hoge dichtheid te bouwen en alle appartementen toch een relatie met het water te geven.

Meander I is gesitueerd in het levendige stadsdeel Westerpark ten westen van de Amsterdamse binnenstad. Meander ontleent zijn naam aan de draaiende organische vorm. Door de markante vormgeving van Meander en de indeling in 11 afzonderlijke huizen, is er een enorme variatie in mogelijke woningindelingen. In totaal zijn er 122 gevarieerde appartementen en 57 speelse maisonnettes met ieder zijn eigen kenmerken en verrassende indeling. Alle woningen zijn voorzien van een sfeervol terras of een loggia waardoor bewoners optimaal kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de Kostverlorenvaart. Onder het appartementencomplex is een parkeerkelder voor bewoners. Speciaal voor de kinderen is een autovrij binnenterrein met stadsplein ontworpen waardoor kinderen veilig kunnen spelen.

Door de hoge dichtheid (160 woningen per hectare) werd het project financieel haalbaar en kon zelfs een deel van de opbrengsten worden ingezet om maatschappelijke functies te realiseren. In samenwerking met Stadsdeel Westerpark is een programma opgesteld, dat niet alleen 227 koopwoningen en 72 sociale huurwoningen omvatte maar ook een basisschool met een overdekt speelplein, een openbare bibliotheek, ateliers en 2.160 m² bedrijfsruimte. Onder het complex is een garage met 245 parkeerplaatsen voor bewoners.

Van het totale woonprogramma omvatte Meander II, 72 woningen waarvan 24 sociale huurwoningen.

Het Meanderproject heeft de Europese Urban Land Institute (ULI) Award gewonnen. Dit is een Europese prijs voor prestigieuze en innovatieve projectontwikkeling.

Opdrachtgever: LATEI en Het Oosten/Kristal Architect: Rob Krier Oplevering: 2008

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Ard de Jong
Directeur ard.de.jong@latei.nl
033 - 460 55 10
Brechtje Dekkers
Marketing adviseur brechtje.dekkers@latei.nl
033 - 460 55 20